Anasayfa  - Özel Akademi OSGB - Gebze OSGB - İş Sağlığı ve Güvenliği WEB SONUÇ OSGB Nedir ?   - Özel Akademi OSGB - Gebze OSGB - İş Sağlığı ve GüvenliğiHIZLI TEKLİF AL OSGB Nedir ?   - Özel Akademi OSGB - Gebze OSGB - İş Sağlığı ve GüvenliğiİŞ GÜVENLİĞİ UZMANI SÜRE HESAPLAMA OSGB Nedir ?   - Özel Akademi OSGB - Gebze OSGB - İş Sağlığı ve GüvenliğiİŞYERİ HEKİMİ SÜRE HESAPLAMA OSGB Nedir ?   - Özel Akademi OSGB - Gebze OSGB - İş Sağlığı ve GüvenliğiDİĞER SAĞLIK PERSONELİ SÜRE HESAPLAMA
Özel Akademi OSGB

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bize Mesaj Yazın...

OSGB Nedir ?

OSGB Nedir ?

OSGB nedir ve nasıl kurulur sorusunun cevabı işletmeler açısından büyük bir önem arz etmektedir.

OSGB, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nin kısaltmasıdır. Bu konu, tek işçinin dahi çalıştığı sanayiden sayılan ya da sayılmayan her türlü iş yerine, iş hekimi ve iş güvenliği uzmanı sağlayan kuruluşlardır. Bu konuyla ilgili hazırlanan yönetmelik sonrası getirilen zorunluluklar OSGB’nin önemini daha da artırmıştır.

OSGB’nin yasal olarak açılımı ise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen, mevzuatın gerektirdiği tüm tıbbi ve fiziki donanımlara sahip, işyerlerine iş sağlığı ve iş güvenliği hizmeti için kurulan özel kuruluşlardır.

 

KİMLER OSGB AÇABİLİR?

OSGB yani Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi konusuna yatırım yapmak isteyenlerin sayısı fazladır. Bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan hareket etmek olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Öncelikle yatırımı düşünen herkes OSGB açma hakkını elde edememektedir. Bu tarz bir firmanın açılması için gereken bazı şartlar bulunmaktadır.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi sahibi olabilmek için bu alana yönelen kişinin ya da ortaklarından en az birinin A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ya da İşyeri Hekimi unvanına sahip olmalıdır. Firmayı kuran kişi ya da ortaklarından en az bir tanesi bu şartları sağlamıyorsa açma izni verilmemektedir. İşyeri güvenliği konusunda uzman olan ekibe sahip olunmaması da firma açılışının önünde engel teşkil etmektedir.

OSGB açabilmek için belirli miktar bir ücretin yanı sıra gerekli ekibin kurulması gerekmektedir. Firmanın açılması için ayrıca istenilen tüm evraklar da eksiksiz olarak tamamlanmalıdır. Belgelerde eksiklik kalması ya da ekibin yeterli düzeyde olmaması durumunda lisans verilmemektedir. Yine hizmet sunulan binanın gereken şartları karşılamaması da soruna yol açabilmektedir.

Daha Detaylı Anlatmış olursak OSGB:
Çalışanların sağlık gözetimlerini (İşe Giriş Raporları/Periyodik Muayene Raporları) yapmak OSGB  tarafından işyerinize atanmış olan ve her ay işyerinizi düzenli olarak ziyaret eden işyeri hekiminin en önemli görevlerinden biridir. Bunun yapılması için görevlendirdiği işyeri hekimi çalışan sayısına veya firma ile yapılacak anlaşmaya göre ayda en az 1 kez kanunda belirtilen süre kadar işyerini ziyaret etmekle ve bu hizmet ile diğer görevlerini ve sorumluluklarını da yerine getirmek için çalışması gerektiğini tekrar önemle hatırlatmak isteriz.
Çalışanların işe giriş ve oryantasyon eğitimlerinin işyerinin özelliğine ve tehlike sınıfına uygun olarak görevlendirmiş olduğu iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından yapılmasını sağlamak zorundadır.
Bu eğitimlerin “İBYS” sistemi üzerinden E-imza ile bakanlığı bildirilmesi ve kayıt altına alınmasının zorunlu hale getirildiği için işverenler bunu takip etmeleri gerekir.

Diğer önemli görevleri arasında ise işverenlerin karşısına çıkan OSGB, periyodik kontroller, yıllık değerlendirme raporu, işçilerin sağlığı ve işin aksamadan, sağlık problemlerine sebep olmadan gerçekleştirilmesi iş kazalarının ve meslek hastalıklarının geleceğe yönelik engellenebilmesi gibi durumlar için büyük bir avantajdır.
Yıllık çalışma planı, Yıllık Eğitim Planı, Yıllık Periyodik Bakım Kontrol raporu ve yapılan çalışmaların rapor edildiği Yıllık değerlendirme raporu 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliğimevzuatına göre düzenlenerek işyerindeki İSG klasörü içine OSGB tarafından görevlendirilen hekim ve/veya uzman tarafından yerleştirilmiş olmalıdır.
İş güvenliğive  İş Sağlığına yönelik olarak gerçekleştirilen tüm faaliyetleri yıllık bir rapor olarak sunulmalı ve işverence imzalanarak kayıt altına alınmalıdır. Kısacası bu sayede işveren de, işin işleyişi ve gelişimi ile ilgili olarak geliştirme çalışmalarına takip ederek işyerinde gerekli iyileştirmeleri yapabilecektir.
Dolayısıyla OSGB, işyerlerinde işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki en büyük danışmanıdır.